Paragrafen

Paragraaf kapitaalgoederen

In 2019 heeft de gemeenteraad het groenbeleidsplan vastgesteld. In dit plan staan onze ambities voor het groen beschreven. De visie op de inrichting en het beheer  van het openbaar groen is:

  • Het creëren van een robuust en gevarieerd raamwerk van toegankelijk groen (de groenstructuur);
  • Het vervullen van een breed palet aan waarden (leefbaarheid, gezondheid, welvaart, biodiversiteit, klimaat en participatie);
  • Het bijdragen aan het welzijn van inwoners, bezoekers en flora en fauna.

De concrete uitwerking van het groenbeleidsplan heeft plaats gevonden in het groenbeheerplan ‘2020-2024 groen leeft en verbindt in de praktijk’. Dit plan is in 2020 door het college vastgesteld.
Wij onderhouden het openbaar groen op beeldkwaliteitsniveau B van het CROW. Wij hebben een start gemaakt met het structureel onderhoud van de (solitaire) bomen, waarbij wij eerst de snoeiachterstanden wegwerken. Voor het onderhoud van het bosplantsoen is een snoeiplanning gemaakt en dit wordt uitgevoerd door ROVA en de buitendienst. Het budget voor verfraaiing van het groen wordt ingezet voor extra groen in de kernen of voor (groene) projecten in de kernen, zoals het project bij de vijver Weteringallee.
Uitvoering vanuit het groenbeheerplan in 2023:

  • Biodiversiteit: in 2021 zijn wij gestart met de pilot Anders Maaien. In deze pilot maaien wij op een aantal locaties met een aangepast maai-regime, met als doel het aantal bloeiende kruiden te bevorderen en op deze manier de biodiversiteit te vergroten. De pilot heeft een doorlooptijd van 5 jaar. In 2023 hebben wij een aantal kansrijke locaties toegevoegd aan de maai-pilot, namelijk Buiten de Enkpoort in Hasselt, vijver Weteringallee en het grasveld aan de Beatrixstraat in Zwartsluis.
  • Aanpak invasieve soorten – Japanse Duizendknoop: in 2022 zijn wij gestart met de aanpak van de Japanse Duizendknoop. De locaties met de JDK zijn geïnventariseerd, waarna een plan van aanpak is opgesteld en financiële middelen beschikbaar zijn gesteld. Het merendeel van de locaties is uitgegraven, waarbij de grond is gefreesd. In de komende jaren volgt de periode van nazorg, waarbij de opkomende scheuten handmatig worden verwijderd. Op deze manier raakt de plant uitgeput en is het de verwachting dat de plant uiteindelijk verdwijnt. In 2022 is ook een start gemaakt met de inventarisatie van de invasieve exoot de Reuzenberenklauw. In 2023 hebben wij subsidie van de Provincie Overijssel ontvangen voor de beheersing van de Reuzenberenklauw en zijn wij gestart met de uitvoering.  
  • Boombeheerplan 2024-2029 ‘Bomen leven en verbinden’

In 2023 hebben wij het Boombeheerplan en het Uitvoeringsplan Bomen opgesteld. Doel van dit boombeheerplan is het opstellen van een cyclisch boombeheer, met voldoende financiële middelen. De gemeente is verdeeld in 3 rayons, waarbij er elk jaar een rayon gesnoeid wordt. In 2023 is rayon Genemuiden gesnoeid. Daarnaast hebben wij 2/3 deel van de bomen laten inventariseren conform het Handboek Bomen, waardoor het boompaspoort in GBI actueel is. Op basis van deze inventarisatie wordt in 2024 een groot deel van de snoeiachterstanden weggewerkt. De vervangingsopgave voor bomen is ook in het Boombeheerplan opgenomen. De uitvoering hiervan vindt plaats in 2024.

  • 1000 Bomenplan

In het groenbeleidsplan en groenbeheerplan is de ambitie genoemd om de kernen te vergroenen door de aanplant van in totaal 1000 extra bomen. In 2023 is hiervoor het 1000 bomenplan opgesteld. Er zijn financiële middelen aangevraagd om de komende 3 á 4 jaar de eerste 400 / 500 bomen te planten. De uitvoering start in 2024 en vindt plaats per kern.

  • Ecologisch bermbeheer

In het groenbeleidsplan is de ambitie opgenomen om de bermen meer ecologisch te beheren, om op deze manier de biodiversiteit te bevorderen. In 2023 hebben wij subsidie ontvangen van de provincie voor het opstellen van een (ecologisch) bermbeheerplan. Op basis van dit plan wordt er een nieuw maaibestek opgesteld, die in 2024 op de markt komt. In dit plan ligt de focus op ecologisch maaibeheer, denk aan maaizuig combinatie, sinus beheer en hooilandbeheer. Het college heeft in 2023 financiële middelen beschikbaar gesteld om in 2024 tot uitvoering over te gaan.

Deze pagina is gebouwd op 06/17/2024 11:08:15 met de export van 06/17/2024 10:57:05