De gemeente Zwartewaterland heeft op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) de taak tot het voeren van ruimtelijk beleid. Het grondbeleid staat ten dienste van het ruimtelijk beleid om de doelstellingen van diverse sectoren ruimtelijk mogelijk te maken.
Grondbeleid is het samenhangend geheel van handelingen van de gemeente inzake grondtransacties en ontwikkelingen. Grondbeleid wordt ingezet als sturingsinstrument om verschillende beleidsdoelen te realiseren, zoals het voorzien in behoefte aan bouwgrond voor woningbouw, bedrijven, kantoren, winkels, horeca en overige bestemmingen. In beginsel neemt de gemeenteraad per project een besluit over de wijze waarop de geformuleerde beleidsdoelen het beste kunnen worden gerealiseerd.
De manier waarop wij ons grondbeleid vormgeven is vastgelegd in de Nota Grond- en vastgoedbeleid 2023 - 2027 die op 19 oktober 2023 door uw Raad is vastgesteld.
Actuele ontwikkelingen
De vraag naar woningbouw en bedrijventerreinen is nog steeds groot. De betaalbaarheid staat echter onder druk. De prijs voor grond en woningen lijkt te stabiliseren terwijl de kosten blijven stijgen. Gelukkig zien we in de inflatiecijfers niet dezelfde exorbitante prijsstijgingen die vorig jaar hebben plaatsgevonden, maar nog steeds is het inflatiecijfer aanzienlijk hoger dan het langjarig historisch gemiddelde. Daarnaast vormt de problematiek rondom stikstof en netcongestie een grote onzekere factor in de ontwikkelingen van onze grondexploitaties. De problematiek van netcongestie betekent momenteel dat er geen nieuwe- en uitbreidingsaansluitingen voor elektrische energie van grootverbruikers (aansluiting groter dan 3 x 80 ampère, bijvoorbeeld bedrijven) plaatsvinden. In het onderdeel risico's in deze paragraaf en de paragraaf "risicomanagement en weerstandsvermogen" wordt zichtbaar dat de potentiële financiële risico's die zich in onze grondexploitaties voor kunnen doen als gevolg van netcongestie heel groot kunnen worden. Daarom stellen wij u in deze jaarrekening ook voor om een aanzienlijk hoger weerstandsvermogen in onze reserves aan te houden als buffer om die risico's op te kunnen vangen. Wij stellen vast dat de structurele oplossingen die getroffen moeten worden voor een groot deel buiten onze directe invloedssfeer liggen en een landelijke aanpak en grote investeringen in het electriciteits-netwerk vragen. Al onze inspanningen zijn erop gericht om uw raad op de hoogte te houden van de actualiteit en de risico's bij investeringsbeslissingen zo beperkt mogelijk te houden.
Met het periodiek uitvoeren van onderzoeken naar woonbehoefte en behoefte aan bedrijventerrein-locaties zorgen we er de komende jaren voor dat onze grondexploitaties gebaseerd blijven op reële en actuele vraag en aanbodcijfers en dat de te verwachten planresultaten zowel voor opbrengsten als kosten, marktconform zijn.
Voor woningbouw zijn in Hasselt en Genemuiden momenteel voldoende mogelijkheden voorhanden. We blijven ons in zetten voor voldoende ontwikkelingsruimte Zwartsluis.